h1
ylva_carlsdotter_wallin

skriva för barn eller för vuxna - är det skillnad?

Det är väl en relevant fråga att ställa sig om du vill skriva för en yngre läsekrets.

Ja - du måste anpassa dig till din tilltänkta barnläsaren. Det anpassningskravet blir större ju yngre barnläsaren är och det gäller både innehåll, tilltal och språknivå.
Du bör kanske ta hänsyn till barnets livserfarenhet och kunskap, både vad gäller de barn som ska läsa historien och de barn som historien handlar om.
  

Nej – skrivprocessen för författaren är densamma. Du måste fortfarande ha en idé eller något att berätta, förmågan att berätta det och sätta dig ned och skriva hela historien! Det är lika mycket skrivlust och lika mycket vånda innan historien är färdig. 

Möjligtvis kan omfånget på den färdiga boken och hur komplex historien är ha betydelse, men det finns många långa komplexa historier för barn och det finns många enkla, lättlästa och lättförfattade historier för vuxna.

Gå en onlinekurs - Börja idag och få en start till din egna story för unga

Anmäl och boka via 
Frågor och gästbok på min webbsida.

Att skriva för barn och unga
Min bok Så skriver du för unga, är den första boken på svenska som handlar om skönlitterärt skrivande för barn. Online-kursen baseras på den boken. Jag är verksam som barn- och ungdomsboksförfattare och har undervisat i kreativt skrivande på Skrivarakademin i Stockholm i över tio år. Jag har även föreläst för lärare och bibliotekarier om läsning och besökt många skolor och pratat om att skriva och läsa. Kursen baserar sig förutom på boken, på de kurser och föreläsningar som jag gjort genom åren. Den innehåller också en del uppdateringar och nya övningar, dessutom flera övningar och framför allt en övning som ger dig ett frö och början till din egna story.

läs om andra som lyckats

Vill du få tips och idéer om hur det kan gå till att skriva en barnbok - läs om de som använt mig som lektör och som sedan har lyckats hela vägen -
från idé till bok.

Hitta och beställ böckerna hos Internets boklådor:

Lär dig skriva och förstå barnlitteratur

Att skriva för barn och unga är både roligt och en utmaning. I boken "Så skriver du för unga" delar jag med mig av råd och tips, där finns intervjuer och skrivarövningar, allt för dig som vill utforska skrivandets fantastiska och inte alltid lättarbetade värld. Även du som vill förstå mer om barn- och ungdomslitteratur och skrivande i allmänhet kan ha glädje av boken. Den finns både att låna på landets bibliotek och att köpa, sök online eller på ditt lokala bibliotek.

SKriva - en tidskrift om författande

I tidningen Skriva delar Sveriges främsta författare och skrivlärare med sig av sina råd och erfarenheter.

Du får handfasta guider om allt från hur man skapar trovärdiga karaktärer till hur man fångar läsarna på första sidan, intervjuer med hyllade författare, insidertips från förlagen, inspirerande krönikor, utmanande tävlingar och mycket mer.

svenska barnboksakademin

Svenska Barnboksakademins syfte är att främja god barn- och ungdomslitteratur och verka opinionsbildande. Akademin arbetar på en rad olika områden. Bland annat uppvaktar den makthavare, anordnar seminarier för bibliotekarier och lärare och delar ut ett årligt "Eldsjälspris". I Svenska barnboksakademin sitter arton författare och illustratörer, som arbetar med barn- och ungdomsböcker.
Följ dem på Svenska Barnboksakademins hemsida. Där kan du läsa om senasye nytt på barnbokshimlen.

fler Boktips till dig som vill lära dig mer om skönlitteratur för barn och Unga

Bilderbokens hemlighet
av Ulla Rhedin
(AlfabetaAnamma, 2004)

Innehåller en samling reflektioner, uppsatser och analyser.
Ulla Rhedin är bilderboksforskare, kritiker och föreläsare med bilderboken i ett tvärvetenskapligt perpsektiv som specialitet.
I den här boken belyser hon bilderbokens dramaturgi och den förändrade synen på barnen - en bra guid för dig som vill skriva för de allra minsta.

2017 tilldelades hon Eldsjälspriset för sina insatser för barnboken.

Recension om boken i SvD

Skriv - en bok om att skriva av Bente Clod
(Alfabeta, 1989)

Min första bok om att skriva inköpt efter en skrivhelgkurs i Göteborg 1991 med just Bente Clod som lärare.
Hon lärde mig flera grundläggande saker om skrivande, som att ha något att berätta och att göra det med lust och förmågan att skriva ned det.
I boken tar hon upp hur en författare arbetar. Exempelvis vad som är en bra text och hur du hittar ditt språk. Den innehåller en mängd skrivövningar att öva upp sina färdigheter med.
I mängder av konkreta exempel och uppgifter behandlas de vanligaste skrivarproblemen, som till exempel oklart berättarperspektiv, hopp i tiden, banalt språk och mycket mer. Boken tar upp både prosa, lyrik och dramatik.

Bente Clods hemsida

Skrivtips och övningar för unga & Lärare
 

Skriv om och om igen av Ylva Karlsson och Katarina Kuick
(XPublishing, 2009)


Galen, inspirerande och full av skrivtips och övningar av Ylva Karlsson och Katarina Kuick med lekfulla illustrationer av begåvade Sara Lundberg. Formgiven av Lilian Bäckman.
”Skriv om och om igen” är en guldgruva för alla skrivsugna ungdomar men även för deras lärare som tröttnat på alla gamla skrividéer som återanvänds år efter år.

Den fick mycket goda recensioner av Steven Ekholm, Dagens Nyheter, 2010-11-26.

Barn- och ungdomsböcker genom tiderna av Lena Kjersén Edman
(Natur och Kultur, 2002)

Skaffa dig en översyn över barnlitteraturens historia. Här får du en snabb överblick och här står det minsta du behöver veta om du själv ska skriva.

Följ med på en genomgång av pek-, bilder-, slukarålders- och ungdomsböcker. Bilder- och ungdomsböcker genom tiderna är en personligt berättad, rikt illustrerad och en medryckande bok som leder läsaren rätt in i den förtrollande värld som uppväxtårens läsning kan ge.
I boken visas bland annat hur synen på barn- och ungdomslitteraturen har förändrats genom tiderna. Både klassiker och samtida böcker som författaren spår blir framtida klassiker behandlas. Under läsningen får du en oemotståndlig lust att läsa och läsa om! Inte minst inspireras man av de många originalbilderna i färg.

Barnbokens byggklossar av Maria Nikolajeva Barnbokens byggklossar av Maria Nikolajeva

Barnbokens byggklossar av Maria Nikolajeva
(Studentlitteratur, 1998, 2004)

Barnbokens byggklossar är en litteraturvetenskaplig bok som undersöker berättartekniken i ett antal moderna och äldre barnböcker, de välkända verk som kan kallas ”den svenska barnlitterära kanon”.
Teorierna i Barnbokens byggklossar är ett bra redskap för att blottlägga de mönster i berättartekniken som skiljer barnboken från vuxenlitteraturen. Det visar sig till exempel att ett berättartekniskt grepp som beskrivits som unikt för Marcel Proust tillhör de väletablerade i barnlitteraturen.
Ur innehållet: Hur har författaren lagt upp handlingen, personskildringen, berättarperspektivet och tidsrelationerna?
Barnbokens byggklossar har blivit en hörnsten i undervisningen om barnlitteratur och är avsedd för studenter vid universitet och högskolor samt för alla med intresse för barnlitteratur.
Mitt eget exemplar är sönderläst då jag ofta hämtade teorier och tankar till min egen undervisning och har läst den ett antal gånger.
Rekomenderas varmt - men det är akademisk litteratur och därför teoretisk och litteraturvetenskaplig.

The writers guide to Crafting Stories for Children av Nancy Lamb.
(Writers digest books, 2001)

The Writer´s Guide to är en serie böcker, just den här av Nancy Lamb handlar om barnböcker. Boken är på engelska, men innehåller flera intressanta tips.

Create Unforgettable Stories for Kids!
You dream of writing stories that children respond to–the kind they come back to again and again. Nancy Lamb can help you achieve that dream. She mixes insightful advice for mastering storytelling with dozens of examples that illustrate a variety of plot-building techniques.
 

17 skäl för barnboken i ny form

För ungefär 20 år sedan sammanställde de dåvarande ledamöterna i Svenska Barnboksakademin 17 goda argument för barnboken i en liten gul skrift med titeln 17 skäl för barnboken som bibliotekarier, pedagoger och andra som arbetar med barnböcker har i kärt minne. Nu har det blivit dags att uppdatera de 17 skälen. Inledningsvis har en utställning i affischformat tagits fram. 17 olika illustratörer som är eller har varit med i Svenska Barnboksakademin har bidragit med bilder till den nya versionen. Utställningen kommer att visas på Barnsalongen på Bokmässan i Göteborg men finns visas redan nu på Skärholmens bibliotek.
Läs mer och titta på bilderna på Svenska Barnboksakademins hemsida

HITTA BOKEN:
Kolla om ditt bibliotek har boken du vill låna inne - sök via länken här.