h1
ylva_carlsdotter_wallin
Kim Martin, 1996. Ur bildarkivet på HAMMARBYiten, HIF:s medlemstidning. Foto: Anders Kallersand
Kim Martin, 1996. Ur bildarkivet på HAMMARBYiten, HIF:s medlemstidning. Foto: Anders Kallersand

KIM martin

För mig började min debutbok med en artikel om en tioårig flicka som hade tagit ett oslagbart rekord. Under en hel säsong i gruppspelet i St Erikscupen med HIF:s P86-lag hade hon inte släppt in ett enda mål. Det hade aldrig tidigare hänt. Det var i medlemstidningen Hammarbyiten som jag läste om henne. Jag letade egentligen efter ideér som jag kunde skriva om som frilansjournalist och jag visste på en gång att där i artikeln fanns något som måste berättas.

den unika rekordtjejen

Flera gånger påpekade den imponerade journalisten att hon var tjej och trots att ishockey verkligen är en mansdominerad sport började det krypa och skava inom mig. Varför var det så? Varför var han tvungen att tjata om att hon var tjej, hade det verkligen en så stor betydelse. Var det så konstigt att en tjej var så duktig?
Länge tänkte jag skriva om en helt vanlig tjej som spelade ishockey - att utgå från att det inte var något konstigt, men det gick inte. Det jag hade gått igång på var ju just det - att flickor blev diskriminerade och inte förväntades kunna spela så bra som Kim just visat prov på. Och till slut släppte skrivkrampen och jag

fick ihop min historia. Min första bok föddes och gavs ut 2000 med titlen - Alex som i Alexandra.
Kim Martins rekord sattes naturligtvis av en oerhört begåvad ishockeyspelare. Hade hon födds som kille hade hon varit en av Sveriges mest kända och bäst betalda målvakter idag. Ingen kan i alla fall ta ifrån henne att hon är en av dem mest meriterade ishockeyspelare som finns.

idrottande flickor

Tack vare Kim Martin började jag fundera och bevaka flickor och kvinnor inom sporten.
Jag läste fler artiklar, t.ex. om Damkronornas Kristina Bergstrand vars satsning på OS i Salt Lake City 2002 kostade henne cirka 40.000 kronor i förlorade inkomster pga ledigheten från ordinarie arbete. Spelarna (de kvinnliga förstås) i Salt Lake City fick 200 kronor om dagen i ersättning! Tilläggas kan att de vann BRONS I OS det året med den då 16-åriga Kim Martin i målet.
För mig blev det ytterliga två böcker om Alex och hennes vänner, och spåret flickor och sport ledde mig vidare. Jag började skriva ungefär som en deckarförfattare som löser brott, men egentligen skriver om något helt annat.
 

"Alex som i Alexandra" är ett lysande exempel på när en idrottssbok också är god litteratur.
 

Träna med Kim

Jag hoppas att Kim Martin skriver sina memoarer någon dag - vill du följa  hennes fortsatta karriär så gå in på Kim Martins blogg (hon har numer slutat att blogg, men det är kul ändå att läsa henne egna ord om hockeyn). Läs mer om henne och Damkronornas U18, som för övrigt spelade UVM med öppningsmatch i Kanada den 9 januari 2015. De tog brons, vilket lovar gott för framtiden.

Kim Martin Hasson (hon är numera gift och har dubbelt efternamn) har också målvaktsskola, sök mer under Kim Martins Goal Academy.

Under hösten 2018 deltog Kim Martin i SVT:s populära TV-serie Mästarnas mästare.