h1
ylva_carlsdotter_wallin

läsa och skriva ger livet mer mening

För att en berättelse ska bli riktigt bra måste något stort stå på spel. Vad som är stort är individuellt och olika från person till person, men det ska framgå av berättelsen. Är den för små barn kan små vardagliga ting vara stora.
Jag är författare och har undervisat på Skrivarakademin i över tio år, gjort lektörsläsningar för den som vill maximera sina chanser samt arbetat med läsfrämjande insatser för att sprida läsningens glädje och styrka. Vill du få fler tips, sök vidare på min hemsida eller kontakta mig.
Välkommen!

 

Ylva Carlsdotter Wallin

Gå min onlinekurs gratis

Nu släpper jag min online-kurs. Helt utan kostnad!
Det är bara att klicka dig in, så kan du börjar redan idag. Följ med på en spännande resa där du kan hitta din egen stil och alldeles egna berättelse. 

Onlinekurs - Så skriver du för barn.
 

att hitta sin väg (på obekant mark)

Martina slits mellan sina vänner i orienterings-klubben och medlemmarna i bandet. När alla blivit äldre är allting mer på allvar och det gäller att satsa på riktigt om man vill nå sina drömmar.
Men ska hon våga ta konflikten och berätta att hon vill sluta tävla och i stället satsa på musiken. Och vad ska hon säga om sin nya kille som verkar vara allt det hon drömt om?
Martina vill bli något stort inom musik, men tappar istället bort sig själv. Det blir en lång, våldsam och svår väg att gå. En väg som ingen tjej ska behöva uppleva.

"När det kommer en ny kille till bandet förändrar detta Malenas liv, hon blir förälskad och allt mer engagerad i sitt nya förhållande. Smygande märker Malena att livet med hennes nya partner begränsar och stänger in henne mer och mer. En dag kommer första slaget …
Carlsdotter Wallin har skrivit en gripande historia med ett starkt personporträtt av Malena. Språket flyter lätt och historien är indelat i korta kapitel. Boken fungerar bra för diskussioner om relationer. Sammanfattningsvis en engagerande berättelse om att förlora sig själv och tolerera saker man aldrig trodde man skulle göra."

Anna Wilner, BTJ
BTJ-häftet nr 19, 2019.

Få hjälp med ditt manus

lektörstjänst

Många anlitar numer lektörer för att bedömma deras manuskript. Det kan vara en stor hjälp för den som vill sända in sitt manus till ett etablerat bokförlag eller för att själv ge ut det i bokform.
Jag erbjuder en sådan läsning, läs mer under fliken Lektörstjänst.
Senast i raden av manus jag läst och som sedan lyckats etablera sig som författare är Emma Karinsdotter - som skrivit en rolig och normöverskridande historia.
 


"Ylva läste manuset i ett tidigt skede och hjälpte mig se hur jag kunde finslipa humorn i texten."

Emma Karinsdotter,
Bonnier Carlsen, 2017

tredje delen om Greta!

Våga skjuta, kul att göra mål av Ylva Carlsdotter Wallin


Kom igen, Greta
-
sista delen om Greta och hennes vänner i fotbollsklubben.

I samlingsboken Våga skjuta, kul att göra mål  ingår också de tidigare delarna Ramla tusen gånger  och På egna ben - så nu kan du läsa alla tre i en enda följd!

Böckerna hittar du under fliken Böcker.

 

Fotboll och läsning


Fotbollspelarna i ÖSK får en särskild videohälsning

Orsaken till att bästsäljaren Chimamanda Ngozi Adichies från Nigeria skickar en video till Östersund har inget med fotbollagets kulturprojekt att göra. Det är i stället spelarna själva som på eget initiativ har startat en bokcirkel.

Mittfältaren och förra årets lagkapten, Brwa Nouri, var en av dem som satte i gång cirkeln och det är också han som valde boken Amerikanah.

– Hon är en grym författare. Hon skriver svårt och enkelt på samma gång och får med massor av ämnen i sin historia. Det är kärlek och vardagsrasism, sådana svårigheter som man stöter på i vardagen, säger Brwa Nouri som också har läst den tidigare boken En halv gul sol

Kulturprojektet och ÖSK skriver ÖP om.

BLI VÄRLDSFÖRÄLDER!
Jag är månadsgivare till UNICEF - Bli det du med! Kontakta dem idag.

så skriver du för unga

I Så skriver du för unga har jag samlat mina och andra författares tankar kring vad en skrivprocess innebär.

Att skriva böcker som barn och unga vill läsa det är både lockande och svårt. Så skriver du för unga är den första svenska handbok som riktar sig till dig som vill bli författare och skriva skönlitterärt för unga läsare. Boken guidar dig hela vägen från manusidé tills det är dags att kontakta ett förlag. Du får konkreta råd kring allt från persongestaltning, dramaturgi och vanliga nybörjarfel till hur du hanterar skrivkramp och färdigställer ditt manus.

Dessutom får Du en mängd skrivövningar att utgå ifrån.
I boken får du också ta del av tankar och idéer från barnlitteraturforskare och framgångsrika författare.
Boken ingår som kurslitteratur på högskola och universitet.