h1
ylva_carlsdotter_wallin

lektörtjänst och Manusläsning

Få en gedigen textrespons

I min lektörstjänst erbjuder jag en gedigen läsning av ditt manus där du också får genomarbetade kommentarer och råd om vad du kan jobba mer med för att höja ditt manus kvalité. Du kan använda tjänsten som en redaktörstjänst vid egenutgivning eller om du behöver hjälp med att utveckla ditt författarskap och/eller ditt manus inför att sända in det till ett förlag.

I första hand rekommenderar jag ändå alltid att du endera går en kurs i kreativt skrivande, i skapande svenska eller ber någon läskunnig person som är van att ge textrespons läsa din text. Du kan också prova på att gå min webbaserade grundkurs online, där du får en hel del råd, grundläggande kunskap om barnlitteratur och även skrivövningar och komma igång-tips, eller så läser du min handbok "Så skriver du för unga" om skrivande. Den finns både att låna och att köpa.
    När du redan gått eller gjort det och känner dig redo, kan nästa steg vara att anlita en lektör och då är du välkommen att sända din förfrågan till mig.


Jag har arbetat som lektör för Författarcentrum och för Skrivarakademin, desutom har jag handlett en mängd elever på Skrivarakademins heltidsutbildningar och lektörsläst många manus. En del har sedan gått hela vägen och passera nålsögat till att bli publicerade på ett bokförlag.
Läs gärna mer om dem under fliken Referenser.

Lektörstjänst

Tjänsten är till för dig som vill ha textrespons på det du skrivit. Jag läser igenom och ger sedan förslag på hur du kan förbättra din text. Jag går igenom karaktärs- och miljögestaltning, dialog, språk, intrig och dramaturgi.

Manuset ska:

  • vara skrivet i dator  (helst i worddok. sänds via mejl efter överenskommen lektörläsning)
  • ha teckenstorlek om minst 12 pkt
  • ha 1 1/2 radavstånd och normala marginaler (2,5-3 cm)
  • vara sidnumrerat
Bifoga en kortfattad beskrivning av berättelsen. Manuskript sänds via e-post, och helst som en vanlig word-fil. (se ovan).


Det tar ca sex till åtta veckor efter överenskommet avtal till du får ett skriftligt lektörsutlåtande och tid för personligt samtal.

Avgift
Det kostar 10.650 sek plus 5 sek per sida. Exkl. moms.
 

Referent

Flickan i drömfångaren av Ingrid Jönsson Flickan i drömfångaren av Ingrid Jönsson

"Jag har använt Ylvas lektörsläsningstjänst flera gånger och varje gång jag fått manuset i retur med omdöme och kommentarer är det lite magiskt; Hur hon lyckas sätta ord på det där som man vagt annat i bakhuvudet men inte för sitt liv fått fram.
Och med bultande hjärta tänker man: Javisst, det är ju SÅ jag ska göra för att manuset ska lyfta. Ibland kan lite göra stor skillnad …
Jag vill därför rekommendera alla skrivarkollegor där ute att testa Ylva Carlsdotter Wallins gedigna kunskaper och fingertoppskänsla. Ni kommer inte att bli besvikna!"


Ingrid Jönsson, författare

KOD 513  - Andra boken om Flingan och flocken. EN hunddeckare av Jeanette Bergenstav KOD 513 - Andra boken om Flingan och flocken. EN hunddeckare av Jeanette Bergenstav

"Jag har försörjt mig på att skriva i över 25 år, men som journalist och aldrig skönlitterärt. När jag anlitade Ylva Carlsdotter Wallin till min debutbok, hunddeckaren Vargskräck, var det som att gå en privat skrivkurs. Det var väl investerade pengar och det kändes lyxigt att låta ett proffs fingranska min text och komma med relevanta synpunkter. För min del var det otroligt lärorikt! :) Ylva satte fingret både på bokens styrkor och svagheter. Hon hjälpte mig att vässa intrigen, öka spänningen och fila på personbeskrivningarna. Det är lätt att bli hemmablind för sina egna texter så för mig var det en trygghet att låta ett professionellt öga gå igenom allt. Ett annat plus var att jag fick chansen att fråga saker som jag var osäker på: Kan jag byta perspektiv där? Är jag övertydlig eller otydlig? Funkar det med en tillbakablickar och tempusbyten på det där viset?
Jag anlitade Ylva även till mitt andra manus, Kod 513, och tycker att också det lyfte efter hennes genomgång."


Jeanette Bergenstav, författare och journalist

URVal publicerade Lektörslästa manus:

sänd en förfrågan