h1
ylva_carlsdotter_wallin

manus som blivit publicerade / referenser

Nedan kan du ta del av några av alla de författare som anlitat mig som lektörsläsare eller handledare. Vill du också få ditt manus läst för att få till den där sista genomgången som höjer det som är bra till det ännu bättre, så kontakta mig för förfrågan om lektörstjänst/manusläsning.
Läs om min lektörstjänst.
Vita Streck av Sara Lundberg

Sara Lundberg var en etablerad illustratör när hon började på Manuskursen i Barn- och ungdomslitterartur, på Skrivarakademin där jag undervisade. Hon hade en karaktär som följt med henne under många år, men hon hade ingen riktig intrig. Sakta arbetades den fram och blev till slut Vita streck, som handlar om flickan Vita som målar strecken i gatan. Precis som i Sven Nordqvist fall är det framför allt bilderna som bär, men för varje bok om Vita som Sara Lundberg skriver blir hon en allt säkrare författare. Första boken gavs ut på Alfabeta, andra boken, Vita streck och Öjvind blev Augustnominerad och den tredje boken, Öjvind och världens ände blev nominerad till det då nyinstiftade Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Och nu har en fjärde bok kommit - Vita, Öjvind och Ingenting.
Mer om Sara Lundberg och hennes andra böcker finner du på hennes hemsida. Fram till 2018 har Sara Lundberg blivit nominerad till Augustpriset hela tre gånger, och vunnit det två.

"Ylva läste manuset i ett tidigt skede och hjälpte mig att se hur jag kunde finslipa humorn i texten."

Emma Karinsdotter

Illustration: Hanna Gustavsson.
Illustration: Hanna Gustavsson.

Ibland får jag in ett manus som är riktigt svårt att lektörsläsa. Frågan blir - är det här dåligt eller är det genialt och annorlunda?
Emma Karinsdotters manus var ett sådant. Ganska snart fördes tankarna ändå till Loranga och Karlsson på taket. Men de där dryga vuxenkaraktärerna kräver extra finess av författarna. För hur är det för barnen i dessa berättelser, de barn som ofta är huvudkaraktären och den som de unga läsarna ska känna igen sig i? Hur ego får en vuxen vara i en bok för unga läsare?
Emma Karinsdotter har onekligen skapat en annorlunda berättelse, med både svärta och mycket humor, rikt illustrerad av Hanna Gustavsson. Läs mer om boken på Bonnier Carlséns hemisda. Och självklart har det kommit fler böcker om Lisbet och Sambakungen!

emmas andra bok

Illustration: Katarina Strömgård.
Vargskräck av Jeanette Bergenstav

Det bästa råd jag kan ge en blivande författare är - skriv om något som du själv brinner för. Det är ett tydligt exempel när det gäller Jeanette Bergenstav som skriver om hundar. I Vargskräck lyckas hon skapa en både spännande och kärleksfull historia med hundar i huvudrollen. Flickan Flingan löser tillsammans med sin egen hund mysteriet med den skräckinjagande varghunden.
Precis som väntat har nu nästa bok om Flingan och flocken kommit - och Jeanette Bergenstav har skapat en alldeles egen genre - hunddeckare. Flingan och flocken har en egen hemsida, läs mer om dem där. Böckerna kommer ut på Idus förlag.

Drömfångaren av Ingrid Jönsson

Ingrid Jönsson har gått flera utbildningar i skrivande. Hon blandar realism och magi på ett spännande och roligt sätt och böckerna handlar om vänskap, om mod att gå sin egen väg och att följa sitt hjärta. Hennes små karaktärer som oväntat och överaskande dyker upp i huvudkaraktärernas verklighet är ofta underfundiga flickor med skinn på näsan.
Jag har lektörläst två av hennes hitintills utgivna böcker, Flickan i drömfångaren och Chokladtoppar och vätteljus, båda på Beta Pedagog förlag.
Läs mer på ingridjonsson.com

Chokladtoppar och vätteljus av Ingrid Jönsson
Drakgården av Anna Fogelberg

Anna Fogelberg var en av de första som gick Manuskursen för mig på Skrivarakademin och som då arbetade med det manus som sedan blev hennes första bok - Drakgården.
Anna Fogelberg är bibliotekarie och arbetar även som sagoberättare. Tack vare sitt engagemang och kunskap inom bokbranschen lyckades hon med bedriften att driva sitt eget bokförlag.
Bibliotekstjänst (som är de som recenserar böcker för bibliotekens räkning och alltså styr inköpen till biblioteken mycket) gav henne mycket goda recensioner. Hon lyckades sälja in sin debutbok och har sedan dess skrivit många fler.
Läs mer om henne och förlaget på Bogaloffen.se

Fakta:
Bonnier Carlsén är tillsammans med Rabén & Sjögren en av de största barnboksförlagen i Sverige.
De får in ca 10 manus om dagen. Det tar ca 4-6 månader att få svar på ett inskickat manus. Ibland går det fortare. Läs mer om att skicka in manus på respektive bokförlags hemsidor.

Cirkus Caramba av Åsa Rosén

Åsa Rosén var redan illustratör när hon började på Skrivarlinjen distans, med barn- och ungdomsboken som inriktining. Jag var då huvudlärare för Barn- och Ungdomslitteratur-gruppen och trots att linjen var en distanslinje, hade vi flera workshops där vi träffades.
(Linjen ges inte längre.)
Åsas projektarbete handlade om en cirkusdirektör och en liten mus. Året efter gick hon andra året på den då två-åriga Skrivarlinjen. Klassen gav textrespons på hennes barndeckarmanus om och om igen. Till slut återgick hon ändå till något av de första utkasten hon arbetat fram tillsammans med mig och manuset antogs av Rabén och Sjögren.

Vilmers första tävling av Susanne Bengtsson

Idéer kan komma från många håll, ibland letar du efter en bok och inser att den inte finns, som i Susanne Bengtssons fall. Vilmer är en kille som älskar att köra motocross, precis som Susannes barn. Hon är i grunden journalist och vet hur du berättar en bra historia. I berättelsen om Vilmer har hon fått med både att flickor också kör cross och att pengar inte är allt. Det jag gillar extra med Susannes debutbok är alla intressanta sidokaraktärer hon lyckats få med.
Sedan hon gick kurs för mig har hon kommit ut med fler böcker om Vilmer, läs mer på bokförlaget Rabén och Sjögrens hemsida.